Property Secrets: Situaţia externă ne fereşte de supraîncălzire
“Economia românească, incredibil de puternică în contextul actual”
Erste ne recomandă investitorilor străini
Incetinirea creşterii economiei
mondiale, în urma extinderii problemelor de pe piaţa americană a creditelor la nivelul sectorului financiar internaţional, este benefică pentru România, Bulgaria şi alte state din regiune, care se aflau în pericol de supraîncălzire, potrivit Property Secrets, preluat de Mediafax.
Aşadar, în sfârşit o veste bună pentru ţara noastră, care, potrivit studiilor în domeniu, a fost cea mai afectată din regiune de tulburările financiare propagate tocmai din Statele Unite, de anul trecut.
"Există factori fundamentali care permit unor economii precum România, Slovacia, Polonia şi Cehia să facă faţă ritmului mai lent de dezvoltare
a economiei mondiale", a declarat Robin Bowman, director editorial al Property Secrets, companie specializată în consultanţă şi cercetare în domeniul imobiliar. Economiile acestor ţări sunt incredibil de puternice, în contextul problemelor generale la nivel mondial, şi, cu toate că va avea loc o încetinire a avansului, aceasta nu va fi excesivă, se arată în studiu.
Pieţele din regiune continuă să afişeze rate semnificative de creştere în ceea ce priveşte economia şi companiile
.
Rapoartele companiilor de rating preconizează o creştere economică puternică şi în 2008, însă într-o uşoară scădere faţă de anii precedenţi, datorită politicii expansioniste.
"Este exact ceea ce aveau nevoie economiile din Europa Centrală şi de Est, în special România şi Bulgaria. Încetinirea ar fi avut loc oricum. Este bine că acest fapt se produce înainte ca pieţele imobiliare şi economiile în ansamblul
lor să se supraîncălzească periculos", a arătat Bowman.
Estimările pentru 2007 indică o creştere cu 5,8% faţă de 2006 şi previziunile pentru 2008 arată o creştere cu 5,2% faţă de 2007. Atributele pozitive şi reale de care se bucură România, în prezent, sunt piaţa internă relativ mare şi forţa de muncă calificată, ieftină. Apoi, integrarea în Uniunea Europeană a îmbunătăţit perspectiva economică a ţării. Aceasta s-a concretizat într-un aflux de investiţii străine directe ce a permis până acum ţării să-şi acopere deficitele externe, fără prea mare dificultate, şi să creeze un amortizor pentru rezervele în valută. Nici sectorul public nu stă prea rău, prezentând un nivel scăzut al îndatorării. Leul românesc a fost supus încă de anul trecut, unor puternice presiuni. Reacţia guvernului la riscul supraîncălzirii economiei a fost total inadecvat, atât veniturile, cât şi politica fiscală continuă să fie expansioniste, ceea ce ar putea mări presiunile inflaţioniste.
Creşterea economică din România inflamează contul curent şi inflaţia
Ritmul rapid de creştere este însoţit însă şi de factori negativi, precum amplificarea inflaţiei şi a deficitului de cont curent, probleme care trebuie rezolvate. Aceste state au nevoie de capital străin pentru acoperirea deficitelor, aşa cum se întâmplă şi în Statele Unite, dar problemele de pe pieţele financiare internaţionale au dus la scumpirea accesului la finanţare, cu efect negativ asupra valutelor locale, se arată în studiu.
Leul, în special, a coborât cu circa 20% în raport cu euro, în ultimele şase luni, iar cei care au contractat împrumuturi ipotecare în moneda europeană sunt afectaţi, se arată în studiu. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a redus previziunea referitoare la creşterea economică din Europa de Est, în 2008, de la 6,1% la 5-5,5%, ca urmare a impactului crizei de pe piaţa creditelor. "Chiar şi un ritm de creştere de 5% ar fi foarte bun", a apreciat Bowman, care compară acest avans cu unele creşteri de 1-1,5% în state occidentale precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa. Property Secrets susţine totodată punctul de vedere al BERD, conform căruia economiile din regiune beneficiază de un element suplimentar de siguranţă, conferit de apartenenţa la Uniunea Europeană, fapt care permite investiţiile mai riscante. Un ritm de dezvoltare mai lent va permite Poloniei şi României să tempereze creşterea salariilor în conformitate cu productivitatea, ceea ce va menţine competitivitatea câştigurilor o perioadă mai lungă de timp.
Specialiştii Erste recomandă investitorilor să se orienteze spre firme est-europene
Analiştii Erste Bank sunt de părere că ratele de creştere actuale, dar şi cele preconizate, sunt superioare în aceste regiuni, oferă evaluări atractive, în special comparativ cu SUA, în vreme ce monedele lor naţionale sunt mult mai stabile pe termen lung, informează Mediafax. Printre investiţiile recomandate de Erste se numără companii care activează în domeniul materiilor prime, în sectorul minier aurifer, firmele din domeniul industriei, cu o calitate ridicată a produselor şi un grad redus de îndatorare, care vor oferi, probabil, bune oportunităţi de cumpărare în etapele de recesiune. De asemenea, analiştii recomandă şi acţiunile instituţiilor financiare europene, în special ale celor care nu au expunere pe piaţa creditelor neperformante şi cu perspective de creştere, care oferă oportunităţi bune de intrare pentru investitorii pe termen lung.
"Efectul va fi resimţit prin fluxul de capital, nu prin relaţiile externe", este de părere domnul Ionuţ Dumitru, şeful departamentului de cercetare macroeconomică al Raiffeisen
Bank. "Se poate produce acest efect, însă economiile ţărilor emergente nu vor fi foarte afectate. Diminuarea creşterii economiei mondiale nu va încetini foarte mult creşterea economică a acestor ţări, pentru că acestea se bazează pe cererea internă, nu pe cea externă. Putem fi afectaţi totuşi pe plan financiar prin sporirea aversiunii la risc a investitorilor, care se vor feri să investească pe pieţele emergente unde va creşte costul creditării", a mai comentat specialistul Raiffeisen Bank.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu