luni, 23 martie 2009

Cehul de sase miliarde

Numele lui Petr Kellner - cel mai bogat om de afaceri al Cehiei - este deocamdata mai putin cunoscut in Romania. Nu este insa deloc exclus ca lucrurile sa se schimbe pe masura ce proprietarul grupului financiar PPF, a carui avere este estimata la sase miliarde de dolari, isi articuleaza o strategie cu mai multe directii de business in Romania.

Inca n-a implinit 44 de ani si e mai bogat ca Steve Jobs: ultimul clasament "Forbes" al miliardarilor lumii, cel din martie trecut, ii estimeaza averea la 6 miliarde de dolari, cu 0,3 miliarde mai mare decat cea a cofondatorului Apple. Dar rezonanta numelui sau in mediul de busienss romanesc nu este data exclusiv de dimensiunea averii sale. Anul trecut, Petr Kellner a facut o serie de miscari care dovedesc ca PPF, grupul pe care l-a fondat pe cand avea 27 de ani, a inceput sa faca pasi importanti in Romania. O tara in care a pasit mai degraba cu stangul, in 2006, cand a esuat in incercarea de a prelua Romexterra: a reusit sa intre in actionariat, nu insa si in Consiliul de Administratie, ceea ce l-a determinat, la mijlocul anului trecut, sa-si vanda pachetul minoritar catre banca maghiara MKB, actionarul majoritar. La acel moment, ii mai ramasese un singur business in Romania: RAI, o mica firma de asigurari pe care o cumparase in 2006 de la fondatorul acesteia, Daniel Tudor.
Lucrurile s-au schimbat insa in anul care-a trecut; pentru businessul PPF - fondul pe care Kellner l-a infiintat in 1991, in epoca privatizarii prin cupoane a marilor companii
cehe de stat - 2007 a fost un al achizitiilor - prin intermediul PPFI, un fond infiintat in 2005, grupul PPF a cumparat nu mai putin de patru companii in Romania, anuntandu-se drept un jucator de cursa lunga, cu afaceri in asigurari
(RAI si Ardaf), industria hoteliera - Continental Hotels - si distributia de gaze - Gaz Sud; dupa cum trebuie amintita si intrarea sa pe real estate: PPFI are, deja, un plan pentru un complex de birouri clasa A in nordul Bucurestiului.

AB INITIO. Desi relativ tarziu, PPF a ajuns si in Romania, iar pentru explicarea acestei intarzieri ar putea fi invocata restructurarea prin care grupul a trecut, incepand cu vara lui 2005, cand a decis sa se dezvolte strategic pe doua zone: pe de o parte asigurari si pensii private, de cealalta consumer finance si alte activitati. Daca e sa citam informatiile de pe site-ul oficial, PPF isi imparte istoria in trei perioade: "cresterea pe piata ceha" (1991-1998), "regionalizarea" (1999-2003) - capitol in care e mentionata extinderea pe doua piete, Slovacia si Rusia -, si, in fine, "globalizarea" - care a inceput in 2004 prin intrari in China, Kazahstan, Vietnam si Belarus. Romania nu e mentionata in aceasta istorie etapizata - de altfel, site-ul a ramas in urma la sectiunea "istorie oficiala", ultima actualizare facandu-se in 2006.
Revenind la momentul initial, intrarea in business a viitorului miliardar - pe atunci tanar absolvent, promotia 1986, a facultatii de economie industriala din Praga - a avut loc dupa revolutia de catifea, prin intermediul Impromat, un importator de copiatoare Ricoh. I-a cunoscut, acolo, pe Milan Maděryč si Milan Winkler, cei doi oameni de afaceri cu care avea sa fondeze in 1991 - dupa ce se pusese in miscare programul de privatizare in masa
- compania care avea sa-i aduca averea. První privatizační fond - spus mai scurt si mai simplu PPF - e primul fond de investitii infiintat de Kellner. In 1992, dupa ce tanarul om de afaceri lansa si PPF investiční společnost, cele doua fonduri aveau sa fuzioneze: cuvantul "privatizare" a fost inlocuit cu termenul "investitii", iar compania a acumulat actiuni la peste 200 de intreprinderi foste socialiste. Una dintre miscarile care aveau sa se dovedeasca decisive s-a petrecut insa in '95-'96, cand un PPF aflat in ascensiune cumpara un pachet de 20% din actiunile celei mai mari companii de asigurari din tara, Česká pojištovna. Ulterior, fondul a devenut actionar majoritar in aceasta companie, cumparand pachete detinute de statul ceh si de o banca locala, Komerční banka. Acum, Česká pojištovna ar valora, potrivit presei cehe, aproape trei miliarde de euro.

ASIGUR+RILE - O PASIUNE. In ceea ce priveste asigurarile, intentiile lui Kellner - investitor pasionat in acest domeniu - s-au nuantat in 2007, cand a semnat un parteneriat cu italienii de la Generali prin care acestia ar urma sa plateasca 1,1 miliarde de euro catre grupul ceh, al carui fondator a primit un loc in boardul Assicurazioni Generali.
Parteneriatul cu italienii a dat deja roade: recent, cehul le-a facilitat celor de la Generali intrarea pe piata
asigurarilor din Rusia, unde PPF Group detine 38,46% din societatea de asigurari Ingosstrakh, pachet pe care Kellner l-a achizitionat prin fondul PPF Beta, creat special de el pentru investitiile in aceasta tara. El a vandut insa 49% din PPF Beta catre Generali pentru ca acesta din urma sa poata patrunde in actionariatul Ingosstrakh, miscare care i-a lasat masca pe rusi. O miscare imprevizibila este pe cale sa faca Kellner si in Romania, iar Generali apare din nou in ecuatie. PPFI va vinde cele doua societati de asigurari, Roumanie Assurance International (RAI) si Ardaf, pe care le-a achizitionat in decurs de un singur an, una dupa alta, catre noua entitate - Generali PPF Holding -, creata in urma joint-venture-ului pe care Kellner l-a incheiat cu italienii. }inta este cucerirea pozitiei de lider pe piata asigurarilor din Europa Centrala si de Est. Mai exact, Kellner a achizitionat integral RAI, o companie mica, dar profitabila, iar apoi, la scurt timp, pachetul majoritar de 71% din actiunile Ardaf, companie pe locul 10 pe piata asigurarilor, dar care era in pragul falimentului din cauza pierderilor uriase, de 35 milioane de euro. In total, miliardarul ceh a platit 40 milioane de euro, din care 35 de milioane de euro s-au dus catre Ardaf, iar restul de cinci milioane catre RAI. Ulterior, a mai scos din buzunare alte 40 de milioane de euro pentru majorari de capital la Ardaf. PPFI a reusit sa acopere 70% din pierderile asiguratorului, iar acum, cele doua societati de asigurari alcatuiesc o afacere pe care e foarte logic s-o gestioneze impreuna cu italienii, care au si ei afaceri in Romania in nume propriu. PPFI va vinde cele doua societati de asigurari catre Generali PPF Holding, unde italienii detin 51%, in timp ce PPF Group, 49%, intr-o tranzactie a carei valoare ar putea ajunge la 70-90 milioane de euro, potrivit unor specialisti din piata.

Niciun comentariu: