Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Iranului ca urmare a refuzului autorităţilor de la Teheran de a suspenda operaţiunile de îmbogăţire a uraniului.
Rezoluţia ONU prevede blocarea conturilor unor companii iraniene, interdicţii de călătorie pentru cinci oficiali iranieni şi interzice vânzarea către Iran a echipamentelor care ar putea fi folosite în domeniul militar.
Iranul insistă însă că programul său nuclear are doar scopul de a produce electricitate, nu arme atomice.
Ambasadorul iranian la ONU, Ali Asghar Soltanieh, a avertizat că Teheranul ar putea lua contramăsuri ca răspuns la noile sancţiuni.
"Autorităţile noastre au spus deja că orice rezoluţie a Consiliului de Securitate care vizează Iranul va determina contramăsuri adecvate. Din punctul nostru de vedere, în pofida rezoluţiilor din trecut, am dat dovadă de reţinere şi cooperare", a spus demnitarul iranian.
Oferta Occidentului
Imediat după votul din Consiliul de Securitate, Marea Britanie, China, Rusia, Statele Unite, Franţa şi Germania au precizat că sunt gata să ofere din nou Iranului un acord, oferit şi în 2006, prin care Teheranul ar primi o serie de stimulente
în schimbul suspendării procedurilor de îmbogăţire a uraniului.
Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Sir John Sawers, a declarat că propunerile ar aduce Iranului şi întregii regiuni beneficii politice, economice şi de securitate.
“Cerem Iranului să profite de această ocazie şi să vină la masa
negocierilor. Noi recunoaştem dreptul Iranului de a cerceta, de a produce şi de a folosi energia
nucleară în conformitate cu obligaţiile care îi revin prin Tratatul de Neproliferare Nucleară", a subliniat
ambasadorul britanic.
Un raport al serviciilor
secrete americane publicat în decembrie concluziona că e posibil ca Iranul să fi renunţat la programul nuclear în 2003.
Dar diplomaţi occidentali afirmă că o serie de documente prezentate ONU sugerează că e posibil totuşi ca Iranul să fi continuat cercetările în domeniul nuclear şi după 2003.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu