luni, 10 august 2009

Ministrul pentru IMM-uri: Daca as avea o firma, as inchide-o

Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, recunoaste ca, dupa introducerea impozitului minim, si-ar inchide afacerea daca ar fi patron si daca ar iesi pe pierdere, dar sustine ca acest impozit a fost singura varianta a Guvernului pentru a nu creste cota unica de impozitare si TVA-ul.

“Inchid, ce sa fac, sa pierd? Trebuie sa fim pragmatici, asa este peste tot in lume, o activitate
care nu merge o inchizi, care este problema?”, a sustinut ministrul intr-un interviu pentru Business
Standard. Nita nu s-a aratat ingrijorat de numarul mare de firme pe care patronii vor sa le inchida si sustine ca este un fenomen normal. “Ne speriem de faliment, de insolventa, dar este normal, face parte din mersul mediului de afaceri. Sunt convins ca apar altele. De exemplu, in primul trimestru au disparut 45.000 de firme, dar au fost infiintate 147.000”, declara ministrul pentru IMM-uri.

Referitor la impozitul minim, Nita spune ca este posibil ca acesta sa fie temporar, doar pentru 2009, urmand ca, incepand de anul viitor, sa fie introdus un impozit forfetar, insa numai pentru anumite industrii. “Eu mi-as dori sa fie un impozit temporar, iar daca ne apucam sa facem unul forfetar, trebuie sa fie unul elaborat, care sa se calculeze in functie de activitati si care, intr-o anumita perioada, sa inceapa sa dea roade, sa devina un instrument eficient pentru Guvern”, a punctat Nita.

Introducerea impozitului forfetar a fost aspru criticata de micii intreprinzatori, care au acuzat Guvernul ca pune o povara suplimentara pe IMM-uri, intr-un context de criza. Oamenii de afaceri participanti in proiectul Guvernul Privat, initiat de Business Standard, chiar daca reprezinta businessuri mari, mai putin afectate de impozitul Finantelor, spun ca masura ar fi trebuit completata de altele, care sa sustina mediul de afaceri si care au fost promise in planul anticriza initial al Guvernului - neimpozitarea profitului reinvestit, legea holdingurilor, sustinerea creditarii.

In opinia ministrului Nita, Guvernul “nu poate fi acuzat ca nu a incercat sa ajute IMM-urile”. “Uitati-va ce se intampla in Ungaria. La noi nu se va intampla asa ceva, salariile si pensiile nu vor suferi vreo modificare, vor stationa, intr adevar, dar nu vor fi diminuate. Din iulie, va fi introdusa neimpozitarea profitului reinvestit, la impozitul minim trebuie stabilit un nou plafon pana la care sa nu se plateasca, poate 50.000 de euro, inca se discuta pe aceasta tema la Ministerul de Finante”, a mai spus ministrul. Potrivit lui Constantin Nita, incepand de anul viitor ar putea fi introdusa si masura prin care firmele
ce angajeaza un salariat pe care il platesc cu 1.000 de lei
sa fie scutite de la plata contributiilor sociale, masura neputand fi introdusa din acest an, ca urmare a lipsei finantarii.

“Pentru implementarea acestei masuri era nevoie de 100.000 de euro, pe care Ministerul de Finante nu a avut de unde sa-i dea. Dar, la discutiile pe modificarea Codului Fiscal, ar putea fi luata in calcul pentru anul viitor. In perioade de criza, statul trebuie sa ofere solutii pentru crearea de locuri de munca”, a explicat demnitarul.

Niciun comentariu: