miercuri, 8 iulie 2009

România, liderul UE la creşterea economiei

bătut toate recordurile de creştere de după 1990 în trimestrul II din 2008, iar la semestru a depăşit cele mai optimiste estimări. România pare un tigru în UE, dar analiştii nu cred că situaţia poate dura.

Economia autohtonă accelerează cu pedala la podea, până şi cele mai optimiste aşteptări fiind depăşite. Ritmurile chinezeşti de creştere ne poziţionează drept lider al Uniunii Europene, unde am mai bătut câteva astfel de recorduri de viteză în ultimele luni, ca de pildă la vânzările cu amănuntul. Cu peste 109 miliarde lei
sau circa 30 de miliarde de euro în echivalent, Produsul Intern Brut al României a cu-noscut în trimestrul al doilea din 2008 o creştere de 9,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

Datele publicate luni de statistică au dezvăluit această creştere neobişnuită a economiei româneşti care a bătut toate recordurile postrevoluţionare.

La jumătatea anului, avansul economic faţă de semestrul I din 2007 este de 8,8%, de asemenea, un procent nemaiîntâlnit din 1990 încoace, iar valoarea PIB a trecut de 53 de miliarde de euro. Anul trecut, Produsul Intern Brut a fost de 404,7 miliarde de lei (121,27 miliarde de euro), în creştere cu 6% faţă de cel din 2006.

Analiştii ING Bank anticipează pentru al treilea trimestru din acest an o creştere de 9%, pentru că urmează să intre în calcul recolta agricolă, care se anunţă de excepţie. Aportul agriculturii ar urma să compenseze scăderea de ritm anticipată în construcţii şi industrie în partea a doua a acestui an. Şeful departamentului de cercetare de la Raiffeisen, Ionuţ Dumitru, spune că performanţa este irepetabilă deoarece se bazează pe sectoare volatile precum construcţiile şi agricultura. Analiştii agenţiei de rating Moody’s susţin chiar că economia românească va încetini brusc la sfârşitul anului şi în primul trimestru din 2009, pentru că nu pot crede că la noi nu se vor face simţite efectele încetinirii economice la nivel global şi cele ale crizei creditului.

Într-adevăr, în contextul Uniunii Europene, România se manifestă în prezent ca un tigru economic, dacă luăm în consideraţie, de exemplu, încetinirea şi chiar temerile de recesiune economică din Germania. De altfel, încetinirea din UE este unul dintre factorii de risc pentru noi, deoarece o reducere a consumului în Uniune, principalul partener comercial, afec-tează exporturile. Economia României are în acest moment toate caracteristicile supraîncălzirii, adică turează peste potenţial, iar analiştii apreciază că un ritm de creştere anuală apropiat de 6% este unul care ar putea fi susţinut pe termen mai îndelungat, fără reinflamarea inflaţiei.

Institutul Naţional de Statistică urmează să dea publicităţii peste zece zile aportul diferitelor sectoare la avansul economic, însă prognozele analiştilor arată că sectorul construcţiilor rămâne lider absolut, cu o estimare de creştere de 33,3%, urmat de producţia industrială, care a sporit cu circa 6,5%. Serviciile
asigură în continuare 50% din Produsul Intern Brut, iar anul agricol bun are un efect deosebit
de pozitiv asupra creşterii economice. Structura investiţiilor în economie în primele 6 luni din 2008 demonstrează că sectorul construcţiilor este dominant.

Investiţiile în lucrările de construcţii noi au avut o pondere de 48,9% din totalul investiţiilor în economia României în prima jumătate a acestui an, ajungând la 15,88 miliarde de lei, în creştere cu 33,9% faţă de primul semestru din 2007. Totalul investiţiilor în economie este estimat la 8,84 miliarde de euro în aceeaşi perioadă, în creştere cu 31,8%. Spre comparaţie, în Ungaria se consemnează o scădere cu 3,3% a investiţiilor în primul semestru din 2008, iar Bulgaria se confruntă cu o comprimare a investiţiilor străine directe.

Leul se apreciază

Piaţa valutară interbancară a reacţionat pozitiv la comunicatul statisticii privind evoluţia economiei în primele 6 luni, datele fiind peste aşteptările investitorilor care au mizat pe leu şi au vândut valută. Moneda naţională s-a apreciat cu 2 bani în raport cu euro şi cursul a scăzut, în prima oră a şedinţei interbancare de luni, la 3,5120 lei/euro, evoluţia leului fiind una izolată între monedele regionale care erau pe un trend de depreciere.

Primele tranzacţii au fost realizate la 3,5320 - 3,5350 lei/euro, nivelul fiind în imediata apropiere a celui de la închiderea şedinţei de vineri. Imediat după deschidere, în aşteptarea datelor despre creşterea economică din primele două trimestre, investitorii au vândut euro, iar cursul a coborât până la 3,5120 - 3,5150 lei/euro.

Banca Naţională a României a comunicat un curs mediu euro/leu situat la nivelul 3,5204 lei pentru un euro, cu 1,26 bani sub referinţa de la sfârşitul săptămânii trecute.

Niciun comentariu: