marți, 21 iulie 2009

PSD ar vrea sa mearga impreuna cu PD-L sub pulpana lui Basescu

Dupa ce cu o seara înainte „falanga” Iliescu din PSD, cu vârf de lance Mircea Geoana, batuse palma cu PNL, ieri, lucrurile au luat o cu totul alta turnura. PSD a decis sa faca o alianta la guvernare cu PD-L, conditia impusa fiind excluderea din formula de guvernare a UDMR. Înfrânt de propriul partid, Mircea Geoana nici nu mai aminteste ce mult si-a dorit sa fie premier. La PD-L, atmosfera era sumbra dupa anuntul
liderului PSD. La iesirea din sedinta-maraton a conducerii formatiunii, liderii pedelisti le-au spus jurnalistilor ca „nu mai pot de bine”, referindu-se la guvernarea cu PSD, dupa care se indreptau grabiti sa ajunga la scarile care duceau spre iesirea din sediul formatiunii.

Sedinta Comitetului Executiv National al PSD de ieri a început pe un fond care anunta o posibila alianta a social-democratilor cu liberalii. Asta pentru ca numai cu o seara înainte, Mircea Geoana însotit de Adrian Nastase au avut o întâlnire cu Bogdan Olteanu si Calin Popescu Tariceanu în care au pus la cale formarea unui guvern PSD-PNL, cu Mircea Geoana premier. Un al doilea aspect care nu trebuie neglijat este acela ca tot ieri, într-un interviu acordat unei publicatii centrale, liderul liberal Dinu Patriciu sustinea, sub pretextul crizei economice, ca atât cota unica (atât de draga liberalilor), cât si TVA ar urma sa fie micsorate. Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din târg, iar falangei din PSD, constituita din Ion Iliescu, Adrian Nastase, careia i s-a adaugat pe ultima suta si Mircea Geoana, i-a fost foarte greu sa-si convinga colegii de doctrina, dar adversari în ceea ce priveste interesele, ca solutia guvernarii alaturi de liberali este cea mai buna varianta.
De cealalta parte a baricadei, grupul constituit în jurul lui Miron Mitrea si Ilie Sârbu dorea o alianta cu PD-L. Ca noutate, nici toti bine-cunoscutii „baroni locali” ai PSD nu erau în aceeasi tabara, în sensul ca unii erau cu PNL, altii cu PD-L, dar toti doreau, în mod firesc, sa fie la guvernare. Existenta celor doua seturi de opinii a dus la o sedinta tensionata si prelungita în care fiecare grup a încercat sa-si argumenteze pozitiile. Pe de o parte, Mircea Geoana, care se si vedea premier, era convins ca o alianta cu PNL ar duce la constituirea unei majoritati imbatabile, ce s-ar fi dus la Cotroceni cu un Guvern Mircea Geoana gata constituit. Un refuz al presedintelui Traian Basescu ar fi dus la o contestare la Curtea Constitutionala, juristii PSD si PNL fiind pregatiti pentru aceasta posibilitate. Aripa Mitrea a avut mari dubii legate de aceasta posibilitate. Gruparea pro-PD-L a explicat ca Geoana îsi face iluzii ca va fi premier, deoarece Traian Basescu nu va fi de acord nici mort cu propulsarea lui Geoana în fruntea Guvernului. În privinta liberalilor, care au tradat PSD imediat dupa aflarea exit-pollurilor din noaptea alegerilor, au existat de asemenea mari suspiciuni. “Ne-au dat premierul, dar noi nu avem cum sa luam premierul si nici cum sa îl punem, deci nu ne-au dat nimic”, a caracterizat unul dintre liderii PSD concluzia prezentata de Geoana. Un alt argument adus de liderii locali din zonele preponderent locuite de etnici maghiari a fost acela ca PSD sa participe în orice formula de guvernare, dar fara UDMR.

Iliescu, Nastase si Hrebenciuc, pro PSD-PNL

Într-un târziu, dupa supunerea la vot a fiecarei optiuni în parte, 41 de membri ai Comitetului Executiv National au fost pentru o alianta cu PD-L, iar 17 s-au pronuntat împotriva. Singura conditie pusa a fost: fara UDMR la guvernare. „Am mandat de negociere extinsa cu PD-L. Nu functiile sunt importante”, a spus spasit Mircea Geoana, uitând ca în ultima saptamâna singurele lucruri cu adevarat importante erau cantonate în jurul functiilor, îndeosebi a celei de premier pe care Geoana si-o dorea cu ardoare. Liderii de filiale locale, cu câteva exceptii, au fost bucurosi ca PSD va reveni la putere dupa patru ani grei stati în opozitie. Marian Oprisan crede ca PSD „a facut un gest istoric” , în timp ce Marian Vanghelie a spus ca ar fi fost mai bine în opozitie, alaturi de PNL, dar ca „domnul Mircea Geoana a votat pentru guvernare”. Votul dat ieri de Comitetul Executiv National al PSD nu înseamna ca automat PSD vine la guvernare. Este de asteptat ca în urmatoarele zile negocierile sa continue, mai ales ca PD-L a declarat clar ca va merge în alianta si cu UDMR. Impotriva unei aliante cu PD-L au votat Ion Iliescu, Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc, potrivit unor surse din interiorul
formatiunii. Aceeasi opinie a fost imbratisata si de liderul PSD Bucuresti
, impreuna cu organizatia pe care o conduce, organizatia constanteana, cele din Buzau, Sibiu, Calarasi, Arges, Tulcea si Prahova.

Iliescu. Nu este o decizie definitiva

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu: “Ma rog, nu e o decizie definitiva, a ramas sa se continue negocierile si cu unii, si cu altii, si cu PNL, sa se vada ce solutie se mai poate avansa cu PNL. (...) În ceea ce priveste PD-L, urmeaza sa se continue negocierea pe fond pentru ca sunt câteva chestiuni ce trebuie clarificate, inclusiv functia de premier. O sa vedem în doua-trei zile la ce solutie se ajunge. O sa vedem, am dat mandat deschis presedintelui ca sa continue negocierile si cu unii, si cu altii, dar prevalenta a fost ca, real, pentru a intra la o combinatie de guvernare, ar prezenta mai multe garantii cu PD-L, cu conditia sa nu intre UDMR. Cea cu PNL are o serie de alte avantaje care trebuie concretizate”, a mai explicat fostul sef de stat.

Bela. Noi avem o intelegere cu PD-L

Liderul UDMR, Marko Bela: “Noi avem o întelegere cu PD-L, ca mergem împreuna, si acest lucru a fost agreat si de presedintele Traian Basescu. Noi nu am avut un litigiu explicit cu PSD în ultima vreme. Ei nu ne-au cautat. Nu am discutat. Probabil ca au niste motive de ordin tactic. Conform mandatului primit, UDMR va colabora în continuare cu PD-L, vizând constituirea majoritatii guvernamentale si a guvernului”, a mentionat liderul UDMR, dupa anuntul PSD. Ieri-dimineata, liderul PD-L, Emil Boc, le “promisese” liderilor Uniunii un loc in viitoarea formula guvernamentala, dupa o intalnire cu acestia
la sediul UDMR.

Boc. Guvern cu o puternica sustinere parlamentara

Presedintele PD-L, Emil Boc: „Exista doua formatiuni politice care si-au aratat disponibilitatea de a forma o majoritate. Pozitia PD-L este constanta în necesitatea de a da un guvern cu o puternica
sustinere parlamentara”, a declarat Emil Boc, la finalul reuniunii Biroului
Permanent National al PD-L. (...) Mergem sa discutam cu cei care si-au aratat disponibilitatea de a fi alaturi de noi. (...)
Suntem constienti ca trebuie sa dam cât mai repede României un guvern si cred ca si politicienii ar trebui sa grabeasca ritmul negocierilor”.

Vanghelie. Eu am votat impotriva aliantei cu PD-L

Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie: „Este destul de complicat sa ne ducem la îndeplinire programul
de guvernare. Eu am fost consecvent si am votat împotriva. (...) Asa cred eu ca trebuia: în opozitie. Vreau, când merg pe strada în Bucuresti, sa nu-mi fie rusine de voturile pe care le-am luat. Cred ca lucrurile sunt destul de complicate si asa am crezut eu ca este bine.”

Sârbu. Se stia de la inceput

Presedintele Senatului, Ilie Sârbu: “Se stia de la inceput” conditia PD-L de a impune premierul, a precizat vicepresedintele PSD, raspunzand unei intrebari. Sârbu a mai spus ca, în urma votului din CEX pentru negocierea cu PD-L a unei formule guvernamentale, PSD a ramas unit, chiar daca “nu toata lumea e fericita”. Întrebat daca într-o eventuala formula guvernamentala PD-L-PSD va fi inclusa si UDMR, Sârbu a spus ca si pozitia UDMR va fi negociata.

Tariceanu. Putem servi tara din opozitie

Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu: „Este o onoare. Putem servi tara si electoratul din opozitie. (...) Daca nu gasim puncte de negociere, nu vom accepta sa intram într-o coalitie de guvernare. Am asteptat din partea PSD o propunere. (...) Nu vreau sa închidem usa, dar PNL nu e în situatia de a cauta sa intre la guvernare. În discutiile cu PD-L - pentru noi, modificarea arhitecturii constitutionale actuale nu este acceptabila. Nu putem accepta trecerea spre un regim prezidential, cu slabirea rolului Parlamentului.”

Niciun comentariu: