luni, 27 aprilie 2009

SRTv va ataca R.Moldova la CEDO

Curtea Suprema de Justitie de la Chisinau a respins joi recursul Serviciului Roman de Televiziune (SRTv) care a incercat sa-si recapete in justitia moldoveana dreptul de a retransmite pe teritoriul Republicii Moldova emisiunile postului de televiziune TVR1.

Avocata SRTv, Janet Hanganu, a declarat pentru NewsIn ca decizia Curtii Supreme de Justitie este definitiva si irevocabila, neavand nici o alta cale de atac national. "Din cate stiu, SRTv intentioneaza sa depuna o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului", a declarat avocata.

Potrivit lui Hanganu, motivele respingerii recursului raman necunoscute pana la prezentarea in scris a deciziei si motivatiei instantei de la Chisinau.

Retransmiterea TVR1 in Republica Moldova a fost sistata in toamna lui 2007, dupa ce autoritatea de reglementare in audiovizual a scos la concurs
cea de-a doua frecventa nationala pe care era retransmis TVR1, in pofida faptului ca SRTv detinea o licenta valabila pentru utilizarea acestei frecvente pana in 2011.

Janet Hanganu a apreciat ca verdictul justitiei moldovene are un clar substrat politic. "Decizia ar fi fost alta, daca nu ar fi fost exercitate presiuni asupra judecatorilor. Credem ca doar la Curtea Europeana a Dreptulor Omului vom fi auziti", a declarat Janette Hanganu. Potrivit avocatei, in sala de judecata pana si Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) de la Chisinau a recunoscut ca SRTv detine o licenta valabila, ca nimeni nu a retras licenta in cauza si nu s-a putut explica instantei cum este posibil ca doua companii sa detina licenta pentru aceeasi frecventa si de ce doar una din ele difuzeaza, iar cealalta nu.

Avocata a mai spus ca argumentele partii moldovene au invocat contractul pe care SRTv il avea cu compania Radiocomunicatii si care a expirat si, deoarece nu a fost incheiat un alt contract, frecventa ar fi fost scoasa la concurs. Dar legislatia moldoveana nu prevede scoaterea la concurs a frecventelor pe motiv de nesemnare a unor contracte tehnice, licenta de emisie neavand nimic de-a face cu contractul de locatie. Oricum, sustine Janet Hanganu, avocatii SRTv au demonstrat ca au existat contracte incheiate, ca pana in 31 august 2007 SRTv a retransmis pe teritoriul Republicii Moldova programele TVR1 in mod legal
, avand toate actele in regula, prin urmare nu existau motive ca in iulie 2007 sa fie anuntat concursul pentru emisia pe aceasta frecventa.

Plangerea SRTv contra Republicii Moldova va fi depusa la CEDO cel mai probabil in luna august, dupa ce va fi emisa decizia Curtii Supreme de Justitie din Republica Moldova.

Scandalul in jurul retransmiterii in Republica Moldova a programelor TVR1 a inceput in data de 31 iulie 2007, cand CCA a scos la concurs, la cererea Ministerului Dezvoltarii Informationale, licenta pentru reteaua a doua de stat, detinuta pana atunci de SRTv. Motivul invocat a fost neonorarea obligatiilor de catre SRTv. Mai multi membri ai CCA si reprezentanti ai societatii civile din Moldova au declarat drept ilegala aceasta decizie.

Ulterior, in instanta, CCA a declarat ca nu este responsabil de luarea deciziei de retragere a frecventei TVR1, deoarece doar a dat curs unei solicitari in acest sens a Ministerului Dezvoltarii Informationale, care este proprietarul frecventelor nationale si le gestioneaza.

Societatea Romana de Televiziune a acuzat CCA de scoatere ilegala la concurs a frecventei pe care era retransmis pe teritoriul Republicii Moldova postul de televiziune TVR1.

In urma acestui concurs, a doua frecventa cu acoperire nationala a fost atribuita unui alt radiodifuzor, iar retransmiterea TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova a fost sistata. SRTv cere anularea acestei decizii a autoritatii audiovizuale moldovenesti, pe care o considera ilegala, mai ales ca licenta pentru retransmiterea TVR1 in Republica Moldova este valabila pana in anul 2011.

SRTv pretinde de la CCA despagubiri de 500.000 de euro pentru prejudiciul cauzat in urma imposibilitatii de a mai transmite TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova.

Presedintele CCA, Gheorghe Gorincioi, apreciaza ca total neintemeiate pretentiile inaintate de reclamant. "Republica Moldova este un stat suveran si face ce vrea cu frecventele ei, mai ales cu cele nationale. Ei trebuiau sa-si respecte angajamentele financiare
", a spus oficialul de la Chisinau.

TVR a dat publicitatii in luna august 2007 un comunicat de presa in care anunta ca protocolul cu Ministerul Dezvoltarii Informationale din Republica Moldova a expirat in data de 13 iunie 2007. La 11 septembrie, Guvernul roman a decis suplimentarea bugetului Societatii Romane de Televiziune cu suma de 360.000 de lei, pentru finantarea retransmisiei emisiunilor canalului TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova.

In data de 27 septembrie, CCA a acordat licenta companiei TLF M International, apropiata presedintelui Voronin, care detine postul "2 Plus". ССA a spus atunci ca administratia postului public romanesc nu si-a achitat datoriile, care se ridicau la 150.000 dolari, pentru trei luni de retransmisie, catre Intreprinderea de Stat Radiocomunicatii.

Decizia CCA-ului a fost apreciata de unii politicieni si lideri
de opinie de la Chisinau drept una politica, menita sa limiteze accesul populatiei Republicii Moldova la sursele de informatie romanesti, pe fundalul unei deteriorari constante a relatiilor politice moldo-romane. Autoritatile si-au declinat insa implicarea, incercand sa acrediteze ideea ca disputa dintre SRTv si CCA tine exclusiv de sfera managementului pietei mass-media.

Niciun comentariu: